Tänään oli Takun kesätyöpalkkatreenit, eli Raision lammasvahtien treenivuoro. Taku sai vähän ajella lampaita kauko-ohjauksella ajatuksella tehdä sisäflänkkejä kaukaa käskien ja poispäin ajoa. Takulla on kovinkovin vahva tarve tuoda mulle lampaita, ja tätä täytyy koittaa nollailla kehuvilla poispäin menevillä treeneillä.

Roti otti ekan kierroksen sisäflänkkitreeniä. Mielestäni meni paremmin kuin viimeeksi, mutta silti se oli aika pihalla. Täytyy ensi kerran vaan kutsua tykö ja lähettää toiseen suuntaan niin, että olen ite koiran ja lampaiden välissä näyttämässä ja käskemässä suuntaa samallai kuin pyöröhäkkitreeneissä. Nyt yritin siis olla koiran takana. Poispäin ajelua otettiin kanssa sekä tosiaan siihen liittyviä sisäflänkkejä, joilla käännettiin lampaat aidan tullessa vastaan (ajo, kääntö, ajo, kääntö etc). Kaaret jäivät edelleen vähän heikoiksi useimmiten, mutta syöksytarvetta ei ole. Hmm. Plussana muuten se, että jos Rottanen hakee lampaat, se ajaa ne mulle, ja menee oma-aloitteisesti maahan kun lampaat saapuvat mun tykö. Ei lähde kiertämään enää päättömästi.

Tokalla kierroksella Elina ja Pixi tulivat auttamaan, sillä halusin kokeilla pitkää poispäinajoa lampaiden hengailulaitumella. Ne lähtisivät täysillä painelemaan, jos apukoira ei olisi niiden edessä hillitsemässä menohaluja. Pixi auttoi, Roti oli ihan pihalla, mutta saatiin kuin saatiinkin pitkä ajo toiseen suuntaan. Aluksi oli vaikea uskoa, että oikeastiko maahan ja ajetaan vaan suoraan?!  Tässä apukoiratreenissä on tietty se vaara, että koiralle tulee väärä kuva omasta vaikutuksestaan lampaisiin, kun toisena muuttujana onkin vieras koira ja apuohjaaja. Noooh, ilman apukoirakkoa tätä ei voisi edes tehdä, eli tällä mennään.  Ajo oli ok, mutta vihellysmaahanmeno ei meinannut toimia. Hmm.

Ajaessa piti tietenkin ottaa välillä sisäflänkeillä ja miniflänkeillä koiraa vähän eri kohtaan (noin tunnin siirto, jos ajatellaan koiran paikkaa kellotaululla). Tämä ei olisi onnistunut yhtään, ellemme olisi harjoitelleet aitauksessa eka. Nytkin kaarelle lähtö mun tyköä oli huonoa, mutta se sentään tajusi tulla mun tykö JA lähtä uudestaan ajamaan kun pyysin. Ojan varren hankalassa paikassa se räjäytti lampaat kerran huonolla flänkillä, mutta eipä tehnyt sitä toiste. JESH, korjasi siis toimintaansa ihan itse! Näitä omia hokauksia toivoisin lisää, ja ehkäpä niille täytyy koittaa löytää paikkoja. Esim. sillai, että lampaat ovat kummassa paikassa tai niilla on yllättäviä vetoja johonkin suuntaan. 

Muista siis:

- Miten ylläpidetään hyviä vihellysmaahanmenoja?  Pitää koittaa olla koiran selän takana treeneissä välillä! On varmaan eri asia mennä maahan kun ohjaaja on koiran edessä.

- Miten koiran saa erottamaan hyvän ja huonon maahanmenon (tai flänkille lähdön)? Naks ja kehut vs ei mitään kommenttia? Naksun jälkeen nopeampi lupa ajaa tai kiertää kuin ilman naksua? Paimentaminenhan on syttyneen paimenkoiran paras palkka, eli nakkeja mun on (varmaan?) turha täällä tarjoilla.

- Flänkkien päässä toimiminen on tullut varmemmaksi (= ei syöksyjä enää niin paljoa), mutta flänkit ovat välillä vajaita. Tarkkaile missä tilanteissa!

- Sisäflänkkitreenit pitää helpottaa tulemalla ite koiran ja lampaiden väliin. Ovatko suunnat varmasti ärsykekontrollista? Pyöröhäkkitreeniä tähän.

- Uusia tilanteita oman ajattelun kehittämiseksi. Eli ehkä Visslan lampaille pääsisi lähiaikoina vierailulle...?

Treenien jälkeen oli taas heinähommia, ja Elinan äitikin pääsi talkoisiin, mistä iso kiitos!

Supo välttyi näiltä treeneiltä, sillä se lähti eilen Taalintehtaalle kesäkoiraksi! Hui, saa nähdä miten ME pärjätään. Siellä pärjätään varmasti hyvin, sillä Sussu saa olla prinsessakoirana. Unohdin sanoa Stinalle ja Otsolle, että Supi pitää ottaa aamulla viereen - ellei o kierinyt missään pienpedon k-kasoissa, minkä harrastuksen taisin muuten myös unohtaa mainita... ja ostaa shampoota... Nooooh, veikkaan että kummatkin käytöspiirteet tulevat selväksi kyllä hyvinkin nopeasti. Oravistakin unohdin mainita. (Nimittäin ettei niistä kannata edes puhua, ellei halua "älykkään" bordercollien tuijottavan pihapuiden latvoja seuraavaa paria tuntia.) Harrikoista sanoin kyllä.