Oho, meille tuli pentu (Fig. 1). Se oli Elinan vika, katsos kun mää teen aina niin kuin sekin. Sille tuli Noki, mulle Roti. Nimissä on yhteistä paitsi vokaalit, myös toistaiseksi selvittämättömät taivutukset. Raahelaisena multa ei tuo vast'ikään kieleemme napattu d-kirjain oikein taivu, joten ilmoituksen "Rotilta loppui ruoka" voi ottaa tyytyväisenä tai huolestuneena vastaan. Raahessahan ratkaisu tähän on tietty rotta-sanan monikon ablatiivin muokkaaminen jalompaan muotoon "Rottiilta loppui ruoka". Näin ollen taivutusongelma riippuu kuulijan lingvistis-spatiaalisesta historiasta elikkästen murteesta, ja koska Raahen murre tulee muutaman vuosikymmenen kuluttua korvaamaan nykyisen kirjakielemme, on ongelman hellittäminen vain ajan kysymys.

Fig. 1. Roti melkein 2 kk kokeileen kepillä kitalakeaan.

Määhän en sitä pentua niin tarvinnut, mutta Taku tarvii. Sillä on nimittäin 9-vuotiaaksi aika paljon paimennushommia, ja jos aion päästää sen edes 12-vuotiaana osa-aikaeläkkeelle, niin tarvii varmaan ruveta tuollaista uutta tulokasta reenimään. Pentu on helpompi kuin mun neljä tyttöpentua ovat olleet. Ei edes syö kakkaa! Oona ei o sitä vielä nähnytkään, ja Taku ja Supokin vissiin esittävät, etteivät näe... Tytöt eivät oikein noteeraa kaveria mitenkään (Fig. 2).

Fig. 2. Roti yrittää päästä piireihin.

Tänään koko porukka oli mukana paimennuskoulutuksessa, ja Supostakin oli oikein hyötyä. Se työnsi iltapäivästä Takun apuna lampaita aitaukseen. Molemmat tytöt meinasivatkin täyden työpäivän jälkeen nukahtaa istuvilteen. Lopuksi kävimme kuitenkin vielä uimassa kosteikkokuopalla, mikä oli virhe (Fig. 3a-d), sillä tarkoitus EI ollut uittaa pikkupentua. Se vaan vähän innostui Supon uimahypyistä ja kokeili itsekin havaiten vasta loppuvaiheissa uimataidon tarpeellisuuden. Noh, kuten hätä on suurin on käsikin ojossa (eikä vain kamerakäsi!).

Fig. 3 a. "Supo ui niin taitavasti!",

 

'

Fig. 3 b. --tuumii pentu ja päättää tehdä Loikan.

Fig. 3 c. Mutta vesi on petollinen materiaali eikä kanna kesäisin.

Fig. 3. d. Sen sijaan savi on loistava kuivausmateriaali! Kaunistaa pennun kuin pennun.